Porządki

Jak i czym umyć lodówkę?

Utrzymanie czystości w domu, a szczególnie w kuchni, to niełatwe zadanie. Mycie lodówki to dość czasochłonny i męczący proces, jednak to właśnie lodówka powinna być porządkowana szczególnie często – przechowujemy w niej żywność, a szuflady na warzywa i owoce to miejsca najbardziej podatne na złośliwe i groźnych drobnoustroje.

Jak umyć lodówkę?

Dla utrzymania lodówki w czystości kluczowa jest regularność – mycie lodówki raz na pół roku to zdecydowanie za rzadko, a taką częstotliwość (a nawet rzadziej) deklaruje spora część społeczeństwa.

Gruntowne czyszczenie lodówki od wewnątrz zmniejszy ryzyko pojawienia się w niej pleśni, usunie nieprzyjemny zapach i resztki osadów, a także wpłynie pozytywnie na pracę tego urządzenia.

Zobacz teżJak wyczyścić piekarnik i nie stracić przy tym nerwów

Jak umyć lodówkę?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów od różnych producentów, gwarantujących skuteczne działanie i spektakularne efekty w myciu lodówki. Jednak który z nich wybrać i w jaki sposób je zastosować? A może lepiej ograniczyć użycie środków chemicznych w miejscu, które ma bliski kontakt z żywnością, i wykorzystać naturalne, domowe sposoby?

Proces czyszczenia lodówki wcale nie musi być nieprzyjemny i skomplikowany, wystarczy zabrać się do jego realizacji z głową i dobrze się wcześniej przygotować.

Krok pierwszy – przygotuj wszystkie potrzebne rzeczy

Na samym początku należy przygotować wszystkie akcesoria, które będą nam potrzebne podczas mycia lodówki. Przydadzą się:

  • gąbka do zmywania naczyń – możemy starą gąbkę włożyć na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki, co pozwoli wyeliminować bakterie które się w niej nagromadziły,
  • miękka szmatka – będzie potrzebna do przetarcia na sucho wnętrza lodówki już po jej umyciu; najlepiej sprawdzi się szmatka z mikrofibry, jednak śmiało można użyć również ręczników papierowych,
  • rękawiczki ochronne, aby zabezpieczyć skórę dłoni.

Należy mieć pod ręką płyn do mycia naczyń, sodę oczyszczoną, ocet, sól kuchenną, kwasek cytrynowy, sól oraz oczywiście wodę. Mogą się przydać również wykałaczki bądź patyczki do uszu.

Kiedy wszystkie przedmioty są już pod ręką, czas na przejście do kroku drugiego.

Krok drugi – odłącz od prądu i opróżnij lodówkę

Urządzenie należy odłączyć od prądu i wyciągnąć całą jego zawartość. To dobra okazja by przejrzeć stan wyciąganych produktów – być może niektóre z nich przekroczyły lub mocno zbliżały się do przekroczenia terminu ważności.

Oczywiście produkty zepsute, pokryte pleśnią, nadgniłe, niezdatne już do spożycia trzeba wyrzucić, przy czym należy pamiętać, że odkrojenie zepsutej części warzywa lub owocu nie rozwiązuje problemu – jego pozostała część mogła już pozostać zainfekowana.

Dobrą żywność najlepiej umieścić w misce z lodem lub podróżnej chłodziarce, ewentualnie gdy lodówkę czyścimy w miesiącach zimowych, można wykorzystać chłodną aurę na zewnątrz i wystawić produkty w siatce na balkon czy taras.

Z lodówki wyjąć należy także wszystkie ruchome elementy, takie jak półki, szuflady czy pojemnik na wodę, i umieścić je w umywalce, w wannie lub pod prysznicem.

Krok trzeci – pozbądź się pleśni

Kolejnym krokiem będzie usunięcie pleśni wcześniej wspomnianą wykałaczką bądź patyczkiem. Pleśń najczęściej zbiera się przy odpływach i uszczelkach na drzwiczkach. Warto zrobić to dokładnie – nie jest to najprzyjemniejszy proces, ale od tego, jak zostanie wykonany, będzie zależeć jakość żywności.

Regularne mycie lodówki ogranicza ryzyko wystąpienia pleśni, jeśli więc raz zostanie ona usunięta z lodówki, a ta w dalszym czasie czyszczona będzie dokładnie i często, być może tego kroku nie trzeba będzie już powtarzać.

Krok czwarty – pozbądź się okruchów i resztek

Teraz pora na przetarcie lodówki na sucho, szczególnie w przypadku gdy jest ona bardzo zanieczyszczona. Ten krok pozwoli na pozbycie się wszelkich okruchów oraz innych zalegających resztek. Najlepiej zrobić to papierowym ręcznikiem.

Krok piąty – czyszczenie właściwe. Ale czym myć lodówkę?

Można już rozpocząć właściwe mycie lodówki. Gąbkę namaczamy w przygotowanym roztworze – można wybrać dowolny, taki który sporządzimy ze składników znajdujących się akurat w domu:

  • woda z cytryną (wymieszać 1/2 szklanki letniej wody z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn, odczekać 10 minut),
  • woda z solą (w 4 litrach letniej wody rozpuścić garść soli, odczekać 10 minut),
  • woda z sodą oczyszczoną (w 1/2 szklanki letniej wody wymieszać 3 łyżki sody),

Ci, którzy nie chcą eksperymentować z przygotowywaniem domowych roztworów, mogą skorzystać z gotowych detergentów – chemicznych środków czystości o możliwie najbardziej naturalnym składzie. Nie można zapomnieć o tym, że zastosowanie silnie chemicznych produktów do mycia lodówki może negatywnie odbić się na zdrowiu.

Zobacz teżJak myć okna? Sprawdzamy, czy robot do mycia okien to dobry pomysł

Gąbkę należy często płukać, za każdym razem gdy zobaczymy zbierający się na niej brud. Najlepiej dokładnie wyczyścić każdy, nawet najmniejszy zakamarek lodówki. Dobrą opcją będzie przygotowanie trochę większej ilości roztworu, podzielenie go na dwie części i wykorzystanie tej drugiej w momencie, gdy pierwsza będzie już zanieczyszczona.

Kiedy lodówka jest już wymyta trzeba wytrzeć ją do sucha, wcześniej przygotowaną w tym celu ściereczką z mikrofibry bądź papierowym ręcznikiem.

Krok szósty – dokładnie umyj ruchome części lodówki

Nadchodzi moment na umycie wyciągniętych wcześniej ruchomych części. Wygodnie jest wykonywać tą czynność pod bieżącą wodą, można do tego wykorzystać ten sam roztwór co wcześniej, choć równie dobrze wystarczy sięgnąć po zwykły płyn do mycia naczyń.

Mycie należy wykonać bardzo dokładnie. Umyte elementy możemy osuszyć ręcznikiem i włożyć na swoje miejsce w czystej już lodówce.

Krok siódmy – włącz lodówkę z powrotem

Ostatnią rzeczą jaka pozostaje nam do wykonania jest włączenie lodówki, odczekanie chwili aby temperatura w jej wnętrzu osiągnęła optymalny poziom i włożenie do niej z powrotem uprzednio wyciągniętych produktów.

Warto zwracać uwagę na to czy opakowania, w których znajduje się żywność nie są zabrudzone. Dla lepszego końcowego efektu, można przetrzeć też zewnętrzną powierzchnię lodówki.

Mycie lodówki – jak wyrobić sobie pozytywny nawyk?

Pozornie mozolny proces mycia lodówki, w praktyce odbywa się naprawdę szybko, a z czasem kiedy nabierze się wprawy jego realizacja zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zdecydowanie jest to miejsce, w którym niezbędne jest utrzymanie czystości, higieny i porządku, dlatego dobrze wyrobić sobie nawyk mycia lodówki np. poprzez umieszczenie przypomnienia w kalendarzu.