Kuchnia

Jak wyczyścić piekarnik i nie stracić przy tym nerwów

Piekarnik to jedno z tych urządzeń kuchennych, które spotkać możemy w niemal każdym polskim domu. Z uwagi na pełnioną funkcję użytkową i stały kontakt ze spożywaną przez nas żywnością ważne jest, aby zadbać o higieniczną czystość tego urządzenia i nie dopuszczać do osadzenia się szkodliwego osadu z resztek jedzenia, kurzu i wytopionego tłuszczu. Jak wyczyścić piekarnik, aby być pewnym, że zrobiliśmy to dokładnie i nie zmarnować przy tym pół dnia na szorowaniu?

Jak wyczyścić piekarnik

Istnieją dwa główne sposoby na czyszczenie piekarnika – pierwszy z nich zakłada użycie gotowych środków chemicznych stworzonych do tego celu, drugi zaś bazuje na użyciu środków dostępnych w każdym gospodarstwie domowym. Na czym dokładnie polegają oba te sposoby i który z nich wybrać? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Czyszczenie piekarnika za pomocą wyłącznie domowych metod to rozwiązanie dla osób, które dbają o środowisko oraz nie chcą stosować środków zawierających gotowe chemiczne mieszanki czyszczące. W takim przypadku z pomocą przyjdą dwa najpopularniejsze produkty spożywcze używane również do celów czyszczących: soda oczyszczona i ocet.

Zobacz teżJak myć okna? Sprawdzamy, czy robot do mycia okien to dobry pomysł

Mieszanka wody oraz octu to świetne rozwiązanie dla utrzymania czystości przy średnio i lekko zabrudzonych piekarnikach oraz sposób na odświeżenie urządzenia po każdym jego użyciu. Ocet posiada zarówno właściwości czyszczące jak i odkażające, dzięki czemu rozpuszcza brud i pozwala pozbyć się osadzających się we wnętrzu piekarnika bakterii. Czyszczenie piekarnika miękką szmatką zamoczoną w wodzie z octem pozwoli zatem odświeżyć go i zabezpieczyć przed osadzaniem się warstwy brudu.

Kolejnym domowym sposobem na czyszczenie średnio zabrudzonego piekarnika ze sporą ilością przypalonych resztek jedzenia jest zastosowanie sody oczyszczonej. Wystarczy posypać plamy sodą, spryskać wszystko wodą i pozostawić na około dwie godziny. Po upływie tego czasu brud powinien zostać rozpuszczony na tyle, że łatwo będzie go wytrzeć zwykła szmatką.

Jeśli jednak zabrudzenia są na tyle duże i nawarstwione, że ciężko jest wyczyścić je powyższymi środkami, warto spróbować zastosować pastę wykonaną z sody oczyszczonej, octu, wody oraz płynu do mycia naczyń. Składniki należy zmieszać w takich proporcjach aby otrzymać gęstą papkę a następnie nałożyć na zabrudzenia za pomocą szmatki lub starej szczoteczki do zębów. Taka mieszanka niezwykle skutecznie rozpuszcza tłuszcz i przypalenia oraz nadaje piekarnikowi higieniczną czystość i świeży zapach.

Bardzo ciekawym sposobem na pozbycie się szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów i bakterii gromadzących się we wnętrzu często użytkowanego piekarnika jest cytryna. Posiada ona nie tylko silne właściwości antybakteryjne ale i nadaje urządzeniu świeży cytrusowy zapach, który sprawi, że piekarnik będzie wyglądał i pachniał jak nowy. Wystarczy wycisnąć sok z dwóch cytryn, przelać go do naczynia żaroodpornego ustawionego we wnętrzu piekarnika i nastawić urządzenia na najwyższa temperaturę, na około 15 minut.

Gotowe środki i urządzenia do czyszczenia piekarnika

Osoby, których nie przekonuje siła i skuteczność domowych metod czyszczących powinny postawić na gotowe środki dostępne w każdym sklepie i drogerii. Mogą mieć one postać sprayów, mleczek oraz płynów o różnych kompozycjach zapachowych. Podstawą tego typu środków jest amoniak, który posiada właściwości silnie czyszczące i rozpuszczające, dzięki czemu świetnie radzi sobie z każdym rodzajem brudu nagromadzonym we wnętrzu piekarnika. Warto jednak zaznaczyć, że jest to substancja, która w dużym stężeniu źle wpływa na nasz organizm dlatego niezwykle istotne jest aby dokładnie spłukać lub wytrzeć jej pozostałości.

Zobacz teżKuchnia z wyspą – czy warto się na nią zdecydować?

Alternatywą dla tradycyjnych środków czyszczących mogą być również coraz popularniejsze ekologiczne spraye i pianki dedykowane do czyszczenia urządzeń gospodarstwa domowego. Producenci tego typu produktów przekonują, że nie zawierają one żadnych szkodliwych substancji, jedynie odpowiednio skomponowane mieszanki wspomnianych wcześniej produktów takich jak ocet, soda czy kwasek cytrynowy.

Ciekawym rozwiązaniem jest również zastosowanie specjalnych urządzeń czyszczących, takich jak na przykład parownica. Jest to metoda, która rozpuszcza brud i tłuszcz za pomocą gorącej pary wydobywającej się z urządzenia. Parownice oraz myjki parowe wykorzystują bardzo wysoka temperaturę, która nie tylko czyści wnętrze piekarnika, ale także zabija wszelkie mikroorganizmy osiadające na nim podczas jego użytkowania. Urządzenia te mogą być stosowane samodzielnie lub razem ze specjalnymi środkami, które dodatkowo nabłyszczą piekarnik lub nadadzą mu świeży zapach.

Niezależnie od tego jakie metody wybierzesz ważna jest systematyczność. Jedynie regularne czyszczenie piekarnika i wyrobienie w sobie nawyku do przecierania jego wnętrza po każdym użyciu da nam gwarancję higienicznej czystości i pewność, że jedzenie przygotowywane w tym urządzeniu będzie nie tylko smaczne ale i zdrowe, a sam piekarnik nie będzie pokrywał się coraz grubszą warstwą brudu.